TØRRFLUE SPEY KASTET

TØRRFLUE SPEY KASTET

Tekst: Christopher Rownes, oversatt av Jan Skundberg.
Layout & Photo: Nicolas Maier, Juergen Friesenhahn.

Innerst inne er jeg en tørrfluepurist og fisker med tørt så ofte jeg kan. Noen ganger i elver med tett vegetasjon med ryggen helt inntil trærne mens elva flyter fra venstre rett inn i vaksonen til en stor ørret. I slike situasjoner gikk jeg tidligere nesten fra konseptene av å ikke nå ut til fisken fordi den var for langt ute til å nås med et vanlig overhåndskast. Eller av å se vårflueimitasjonen synke rett før den kom fram etter å ha blitt senket igjen og igjen i inntrekket og forankringen av fortommen i de utallige spey-kastene. Jeg trodde egentlig jeg måtte leve med det. Spey-kast brukes jo vanligvis til våtfluer og nymfer eller store bomber-fluer med hjortehår som ikke trenger konstant tørking før de kastes ut igjen.

[st_space height=»30″]Men – hva med en gjennomsnittlig tørrflue I passende ørret-størrelse?
Her kommer det som for meg er det ultimate innen fluekasting. Dette kastet har gjennom årene skaffet meg mine største fisk på tørt. Jeg tror grunnen er at fiskene jeg har klart å kaste på i disse vanskelige situasjonene rett og slett ikke har sett kunstige fluer flyte over dem før, nettopp på grunn av at de står så utilgjengelig plassert. Og for et syn å se en liten tørrflue forsvinne ned i gapet på et monster av en ørret. Fast fisk!
[st_space height=»30″]Kastet er også svært nyttig for den som fisker i stille vann og spesielt i skogsvann hvor baksleng ofte er umulig på svært mange av de attraktive fiskeplassene.

TØRRFLUESPEY KASTET - STEG FOR STEG

Steg 1 – Forberedelser
Stående på venstre bredd med snøre og stang rett nedstrøms, slik som på illustrasjonen over (altså til venstre for kasteren). Plasser deg slik at du kan vende kroppen i retningen du skal kaste og hold stangtuppen lavt ned mot vannet. Start et vanlig overhodekast parallelt med bredden. Prøv å holde kastet så lavt som mulig for å minske sjansen for at ørreten skremmes. Blindkast til du mener flua har tørket og til du har ønsket lengde ute (klumpen pluss litt overheng dersom du skal kaste langt). Du må også basere deg på å skyte line i utkastet.

Sett opp D-loopen.
Bilde 2-6
Når fluen passerer deg i det siste bakkastet (som går oppstrøms)

begynner du å tegne en moturs sirkel med stangtuppen samtidig som du vender deg i retningen du vil kaste (ut mot midten av elven). Begynn sirkelen høyt slik at snøret og fortommen kommer over stangtuppen.

Fullfør sirkelen med å rolig, men kontant føre stangtuppen bakover mot elvebredden samtidig som du vender overkroppen i retningen du vil kaste. Pass på så du ikke tegner sirkelen for mye ned mot vannet i siste fase som blir en del av innkastet. Innkastet skal gå rett inn eller skrått oppover for å unngå at bukten du setter på vannet blir for vid.

Når sirkelen er fullført kommer siste fase som er et underhåndskast. Såfort du har fullført sirkelen og starter på innkastet så legger du også inn et dobbelttrekk for å øke hastighenten på linen.
Kontroller stangtuppen slik at fortommen lander og forankrer d-loopen litt oppstrøms og parallelt med kasteretningen.

Forankring og selve kastet.

Bilde 7-9 – Med en gang fortommen og flua lander (vær rask så ikke flua drukner) setter du igang utkastet og igjen legger inn et dobbelttrekk og skyter line mot fisken.

En vanlig feil ved underhåndskast er at man ikke stopper høyt nok med stangtuppen og linen lander fortidlig. Stopp kontant med stangtuppen høyt for å oppnå best mulig snørebane og lengde. På denne måten dannes snørebukten høyt over vannet og ruller raskt ut slik at fluen presenteres høyt og tørt til den ventende fisken.

Steg 4 – Tilfredsstillelsen

Se fisken innhalere tørrflua, gjør tilslaget og bare hold fast …

For å oppsummere: De tre ingrediensene I dette kastet er et vanlig overhodekast, en snake-roll og et  spey/underhånds-kast. Øv på disse tre kastene hver for seg først. Deretter kan du begynne å kombinere dem. Det mest sentrale for å få til et bra tørrflue spey-kast er koordinasjon og timing.

[st_space height=»30″]Valg av line har mye å si for den som ikke er så godt trent på denne typen kast. Liner med en kort- eller standard klumplengde (8-10m) er å foretrekke samt at vekten skal være konsentrert til bakre del av klumpen. Slike liner gir god balanse og vekten blir forankret rett i stanga slik at fronttaperingen og fremre del av bellyen henger lett etter.

Stengt for kommentarer.