Tyvstart sesongen i Irland

Tyvstart sesongen i Irland

Mange av oss fluefiskere har etterhvert blitt såpass opptatt av hobbyen at vi nærmest har blitt klimaflykninger. Det har blitt vanlig å reise utenlands på fisketurer til de mest avsides steder man kan tenke seg for å forlenge sesongen eller rett og slett oppleve troféfiske. Reiser som for mange er ganske uoppnåelige. Det er ikke alle forunt å kunne svi av 10-30 tusen på en fisketur. Det finnes nok av interessante reisemål for en nordboer som ikke koster massevis, men allikevel byr på fiske som er absolutt verdt å prøve. Vi skal ikke reise langt for å oppleve en tidlig start på sesongen eller få en god forlengelse. De britiske øyer har et mye mildere klima enn Norge og sesongen slutter nesten ikke.

Jeg har tapt mitt fiskerhjerte til Irland og dets eviggrønne kulturlandskap. Et land som er så forblåst men allikevel så lunt og koselig å besøke. Og det beste av alt, det koster ikke mer enn de fleste har råd til med litt planlegging. I denne artikkelen skal jeg ta for meg det Irlenderne kaller «The Great Western Lakes». På vestsiden av Irland ligger det 3 store innsjøer som er verdensberømte for sitt gode ørretfiske. Innsjøene er kalksteinssjøer med et unikt plante-, dyre-, og fiskeliv.

Limestone Loughs - Kalksteinssjøene

Fra flyplassen i Dublin er det en firetimers kjøretur til Galway. Ved kystbyen Galway i fylket Mayo ender Lough Corrib i havet med en kort elvestrekning. Corrib er den nederste, største og mest berømte av de 3 sjøene som henger sammen. Corrib er 51km lang og over 10km bred på det meste. I midten ligger Lough Mask som er nest størst og ca. 16km lang og nesten 7km bred. Øverst ligger Lough Carra som er 5km lang og ca 1,5 km på det bredeste. Dette er store innsjøer som krever at man både er forsiktig og godt forberedt.

Innsjøene høres ganske uanngripelige ut pga. størrelsen. Kikker du litt nærmere på de og får oppleve det-, vil du finne ut at de faktisk er ganske intime og fulle av spennende fiskeplasser. Stort hav passer slettes ikke på disse sjøene som er svært grunne tatt størrelsen i betraktning. Størsteparten av sjøene har dybder på mellom 3-5 meter. Sjøene kan best beskrives som en labyrint av øyer, bukter og grunner.

Vær forsiktig!

Store, grunne sjøer som disse er fulle av farer og overraskelser. Det er viktig å være godt forberedt og utvise forsiktighet. Været endrer seg ofte fra time til time i Irland. Det er slettes ikke uvanlig at man har litt av alt iløpet av dagen. Det blir fort store bølger på sjøene som i tillegg er krappe. De velter lett båten din. Når det i tillegg er fullt av undervannsskjær og store steiner kan det fort bli svært farlig. Før du begir deg ut i båt bør du be om råd fra en kjentmann om farlige steder. I tillegg bør du ha både kompass (gps) og et sjøkart med deg. Det er fort gjort å kjøre seg bort, og kommer tåka kan du havne i skikkelig trøbbel. Det er store grunner langt utpå sjøene som er nesten umulige å komme seg av hvis man har kjørt feil inn på dem.

Det er ikke uten grunn at båtene har en ekstra skinne av stål under baugen, alle kjører på skjær i sjøene. Det er geologien som er den største trusselen mot båtene. Kalksteinene som sjøene og landskapet er fullt av er porøse og svært skarpe. Du bør ikke sette deg på de, da blir det hull i buksebaken pronto. Ta med deg en liten campingstol eller stolsekk til «ventefisket». Når dere er ute å kjører båt bør en sitte i front med polaroidbriller å se etter grunner og steiner. Vannet er krystallklart og du kan unngå de fleste grunnstøtinger med dette.

Hvis du ble betenkt etter å ha lest dette så skal du vite at det er like godt fiske fra land som utpå sjøene. På våre turer har vi brukt båten som framkomstmiddel til nye og spennende plasser. Fisket har stort sett foregått fra land, ofte på fisk vi kan se!

Utfordrende fiske

Mange forbinder ørretfisket på de britiske øyer med put and take fiske. Put and take fiske på regnbueørret er det mest utbredte i England. I de Irske sjøene er det et helt annerledes fiske som minner mye om vårt hjemmlige fiske i fjellvann og skogssjøer. Ørretbestanden er ekte, vill og uberørt av fiskeutsettinger. Området som sjøene ligger i er på UNESCO sin verdensarv liste. Og ørretstammen blir sett på som spesielt verneverdig på grunn av at den er en del av den opprinnelige ørretstammen i Europa. Når det er sagt så er den slettes ikke truet, den er snarere i vekst og fisket har blitt bedre de siste 10-årene.

Gjennomsnittstørrelsen på ørreten i de tre sjøene ligger tett opptil kiloen. Det er godt med fisk på mellom 700 gram og 1,5 kg. Det finnes en egen stamme med fiskespisende ørret som blir omtalt som Ferox. Den er storvokst og det tas eksempler på over 10kg hvert år. I tillegg finnes det abbor og gjedde. Lough Corrib er lakseførende og Lough Mask har en bestand av røye.

I en vill lokalitet som dette vil det aldri være mye fisk over alt. En del av utfordringen er å finne fisken. De flytter seg gjerne etter klekkingene som kan være svært lokale på sjøene. Se etter andre fiskere, se etter måker og oppsøk ulike typer fiskeplasser. En grei hovedregel er at klekkingene starter i de grunne delene og brer seg utover. I tillegg bør du være oppmerksom på at de ulike insekts typene har sine favorittområder.

Områder med vannplanter (weed) har gjerne godt med døgnfluer og krepsdyr. Steder med mudderbunn er gjerne rike på fjærmygg og danica. Og de mer steinete stedene holder godt med vårfluer, snegler og akvatiske biller. Det er tidspunktet du fisker på som bestemmer hvilke plasser som bør oppsøkes. Det er et variert insektsliv i sjøene, men det er noen klekkinger som domierer i løpet av sesongen.

Mars-April: Det første fisket starter med fjærmyggen som omtales som Duckfly. Den starter å klekke i februar/mars og er på topp under store deler av april. Dette er et meget spennende fiske som kan gi fisk på flere kilo. Denne myggen svermer over tretoppene og er lett å se. På kveldene rett før det mørkner og i mørket kan den ha reelle «spinnerfall» av eggleggende hunner. Du må ikke finne på å ta kvelden før det er bekmørkt. Områder som er 1-3 meter dype og med sand/mudderbunn er plasser det klekker mest. Duckfly’en er i krok 14 og nesten sort. Tørre imitasjoner sammen med buzzers må du ha i boksen. I de aller fleste tilfeller vi fisken ha synkende pupper som fiskes sakte inn eller i ro med en tørrflue som opphenger (dupp). Under spinnerfallene er det tørrflue som gjelder. Ustabilt vær er et problem tidlig i sesongen. Det er ofte nattefrost og mye vind. Men treffer du så er fisket meget bra. Sikrest er det å reise fra midten av april og framover. Det er generelt få fiskere i denne tiden.

I slutten av april starter også klekkingene av «olives». Olives er fellesbetegnelsen på baetidae arter som finnes i stille vann. Det er olivne døgnfluer i krok 14 og 16. Dette er skikkelige godklekkinger som byr på svært krevende fiske. Jeg har ikke advart deg ennå men nå kommer det: Fisket i disse sjøene er langt fra enkelt, faktisk mye vanskeligere enn i våre hjemmlige vann. Fisken har svært mye mat å velge i og er i super kondisjon. Den er finspist og ofte selektiv. En dagsfangst på 2-3 fine fisk må ansees som meget bra for en dyktig fisker. Leptophlebia starter også klekkingen i april sammen med de første vårfluene.

En gullfisk i halvannenkilos klassen tok myggpuppen etter mange fluebytter.

Jakt på «cruisende» ørret mellom steinene. Du kan ofte se fisken i det klare vannet.

Ørreten i sjøene har ofte et kraftig, vakkert mønster.

Mai-Juni: Fra siste halvdel av mai fram til midten av juni er det «Mayfly time». Med Danica’en kommer også folket, det er denne døgnflua sjøene er berømt for. Skal du reise på denne tiden må du booke overnatting og båt tidlig. Det klekker også godt med mygg og olives i denne perioden. Middelstore vårfluer (peters) er aktive og større vårfluer starter å klekke (grandis på irsk murrough).

Juli-September: Vårfluer, mygg og landinsekter. For irlenderne er dette daddy/hopper-tid

Utsikt over Lough Mask fra Lively Bay.

Fiskesesongen på ørret i Lough Corrib og Mask er i fra 15 feb. til 30de septemper. I Lough Carra fra 30de mars til 30de september. Laksefisket i River Corrib/Lough Corrib er i fra 1 februar til 30de september.

Vårlaksen starter å komme allerede i februar. Beste fisketiden på grilse er i mai og juni. På laksefisket må det løses fiskekort som koster fra 130,- for halv dag.

Andre fiskeplasser

Det er flere elver som har tilknytning til sjøene. Det kan tidvis være godt fiske i dem. Det er kalkelver som er rike på insekter. Snitt størrelsen er dog mye lavere enn i sjøene. Det kan være en grei avkobling hvis været er for hardt på vannet. Det beste elvefisket er i de litt større elvene som f.eks River Clare. På mine turer til Irland er det innsjøfisket som har stått i fokus på grunn av mye fin fisk og gode klekkinger. Du finner tips om elver og tilstanden til de på denne siden: http://www.irelandflyfishing.com/fishing.php

Fisketaktikk

Irlendere fisker ofte tradisjonelt med våtfluer tilpasset tiden på året. Standardriggen har tre fluer. De bruker båt og drifter med vinden i ryggen etter ruter som de har benyttet i årevis. Denne fiskeformen gjør at du kan avfiske store områder effektivt. Det er absolutt hensiktsmessig når det ikke er noe særlig vakaktivitet. De fisker så og si utelukkende i fra båt. Men det finnes selvfølgelig unntak her også som liker seg på land speidende etter vakende ørret.

På mine turer har jeg fisket mest fra land på vakende fisk. Et fiske som er utrolig spennende og ikke minst krevende. Fisken kan du ofte se når den kommer svømmende i det klare vannet.

At ørreten godt vet hva den vil ha gjør det enda mer spennende. I Irland som hjemme er det viktig å ha et godt utvalg av insektene i de fleste stadier. Ofte er det saktefiskende nymfer eller klekkere foran vakende fisk som er rett medisin. Til våtfluefisket med 3 fluer er en 5’er eller 6’er stang å foretrekke. Gjerne klasse 6 pga av vinden. Til smygfisket inni buktene, bak øyene og langs land er klasse 4 helt utmerket. Fisken er av ypperste kvalitet og smaker meget godt. Du bør unne deg et fiskemåltid.

Reisetips og forberedelser

Det er enkelt og billig å reise til Irland. Hvis du er tidlig ute kan du få flybilletten ned i 1000,- t/r Dublin. Når jeg har reist i april-mai har vi som regel betalt rundt 1500,-.

Leiebil må du sikkert ha og kan fint skaffes til rundt 3-4000,- for ei uke. Delt på 3-4 personer er det ganske overkommelig.

På overnattingsfronten er det nok å velge i mellom. Fra rimelige store campingvogner til hytte, B&B og hotell. Vi har leid en stor campingvogn for rundt 3000,- pr. uke. Det er billig og helt grei overnatting, fordeler man det på 3-4 personer blir det riktig så hyggelig. Hytter er noe dyrere og ligger på rundt 4-4500,- og oppover. Reiser du tidlig i april er hytte/hotell å anbefale. Det er ikke varmt i campingvognene da.

Matvarer ligger litt under norske priser og du! Fisket i sjøene er helt gratis. Det lar seg fint gjøre å reise på en ukes fisketur til Irland for rundt 5000,- inkl. fly, bil, overnatting og mat pr. pers. hvis man er fire personer til å dele kostnadene.

Helt grei kombinasjon!

Alt du trenger av informasjon om fisket, overnatting, etc. finnes på internett. Her er noen viktige lenker:

http://www.mayo-ireland.ie/ Startside for fylket Mayo. Her finner du rikelig med lenker til overnatting.
http://www.wrfb.ie/ Western Regional Fisheries Board, mye info om fisket og lister på guider.
http://www.cfb.ie/ Central Fisheries Board, fangstrapporter fra hele Irland. Flott arkiv med mye info.
http://www.irelandflyfishing.com/ Massevis av info om fiskeplasser og klekkinger i sjøene.

Når det gjelder fluevalg og fisketeknikker så finnes det mye info på nettet om dette også. I tillegg er bøkene til Peter O‘Reilly meget gode guider. God tur!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.