CDC Caddis

CDC Caddis

Cdc Caddis er en enkel og meget anvendelig imitasjon av en vårflue. Den egner seg spesielt godt til blankt og stilleflytende vann.

Denne flua består, som navnet sier utelukkende av Cul de Canard. Fluemønsteret kommer i fra Victor Sermek, som også er opphavsmannen til bindetråden Serafil. Dette er en av mine favoritter på stilleflytende elv eller i vann. Jeg foretrekker å binde flua av to forskjellige cdc-farger. I kroppen velger jeg en lysere nyanse enn i vingen eller omvendt. Dette gjør jeg for å få kontrast til vingen, når fisken ser flua fra undersiden. Denne flua er enkel og rask å binde. Denne flua kan du binde fra krok 10 til 24, mønsteret egner seg også godt som en fjærmyggimitasjon.

I denne bindebeskrivelsen spinner jeg cdc i løkke for så å klippe den ned. Det gir meget gode flyteegenskaper, se for deg alle fibrene som stikker ut av kroppen mot vannet. Det er flere måter å binde denne flua på, du kan f.eks lage kroppen ved å surre ei cdc-fjær rundt den som gir en kompakt kropp av cdc. Fordelen ved å spinne kroppen og klippe den ned er at du får mer luft og den er lettere å «mette» skikkelig med flytepulver. Flua i denne beskrivelsen minner litt om Streaking caddis i måten den blir klippet på. Mange foretrekker å ha et hackle av spunnet cdc foran vingen, det passer bedre til fluer som skal fiskes i mer urolig vann.

Varianter

Lys brun & beige
Mørk brun cdc Caddis
Mørk brun og lys brun
Oliven og lys brun

Cdc Caddis - steg for steg

I denne bindebeskrivelsen lager jeg kropp ved å spinne cdc. Start med å lage en dubbingløkke av bindetråden der du vil at kroppen skal starte. Jeg starter å surre kroppen rett over bakenden på mothaken.

Ta fram to fyldige cdcfjær. For at du skal slippe å spinne cdc i flere omganger så bør de være ganske store. Ca. 4-5 cm lange.

Fest papirklemma til fjærene og klipp av stammene. Putt cdcfibrene inn i løkka og stram til og tvinn løkka sammen med dubbingspinneren. Du kan også splitte tråden med en nål og la trådholderen spinne rundt. Jeg foretrekker dubbingspinneren siden det blir mest solid og går like raskt.

Her er løkka spunnet. Dersom du bruker vanlig bindetråd som meg (12/0), bør du stoppe tvinningen av løkka når du ser at tråden"klumper" seg sammen. Da er det like før at den ryker av.

Surr løkka framover og stryk fibrene bakover for hver runde. Du skal surre over 2/3 deler av lengden på krokskaftet.

Slik ser kroppen ut når du har surret løkka. Skikkelig struttende og fyldig.

Ta fram saksa og klipp kroppen i passende tykkelse.

Finn fram 2 eller flere cdcfjær av typen med lange fine fibre og tynn stamme.

Fest den inn med en løs løkke og trekk framover til passe lengde. Fjæra bør stikke litt utenfor krokbøyen. Se på bildet.

Her er et smart triks for å få mest mulig ut av fjæra. Når du har bindt den inn så tar du fram saksa og skjærer løs fibrene som er på den overskytende delen. Disse bøyer du bakover og legger et par surringer over. På denne måten får du utnyttet nesten hele fjæra i vingen.

Legg på en ny fjær og gjenta prosessen.

La en ny dubbingløkke, og spinn cdc. Bind inn på samme måte som kroppen.

Tilslutt friserer du framkroppen og evt. vingen. Jeg klipper skrått bakfra slik at flua får sin karakteristiske vårfluefasong. Friseringen minner mye om Streaking Caddis.

Her er ferdig flue sett fra undersiden.

Fisketips

Denne flua flyter som en kork og i det uendelige, helt til du får fiskeslim på den. Da må den som alle CDC-fluer tørkes og impregneres skikkelig før du bruker den igjen. Jeg tørker flua med amodou eller tørkepapir. Impregneringen skjer med pulver (risteboks).

Jeg fisker flua i utgangspuktet uten striping både i stille vann og i elv. Som fisker bør du etterlikne adferden til de aktuelle insektene. Mange vårfluer løper fort og lager mye liv på overflaten. Når de beveger seg på vannet lager de samme «v-fasong» på overflaten som en liten båt. Dette kan du imitere ved å trekke inn i lange drag. Fasongen på flua har også mye å si, den er «v-klippet» og lager riktige kjølvannsstriper.

Når jeg kaster på et vak i stille vann gir jeg ofte fisken noen få sekunder til å kikke på flua før jeg lager litt liv i den ved å vippe forsiktig i stangtuppen eller trekke inn bittelitt. Et annet lurt triks er å bevege flua litt når du ser en vakende fisk i nærheten. Det fanger oppmerksomhet og gjør fisken nysgjerring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.