Hatching Midge
Hatching Midge imiterer en mygg som er iferd med å komme seg ut av puppeskallet. Superflue for kresen fisk!
Klekkende fjærmygg! Den ultimate utfordringen for den fluefiskende feinschmeckeren. Vanskelig, frustrerende og moro. Og ikke minst det er svært viktig å kunne dette fisket fordi det er så vanlig. Mygg klekker hele året og behovet for imitasjoner er stort. Både i størrelse og fargekombinasjoner.
Fluemønsteret som jeg presenterer i denne artikkelen er ment som en imitasjon av en mygg som har kommet igang med klekkingen. Hvis du ser bildet til høyre så har myggen nesten klart å befri seg i fra puppeskallet. Det er lufttemperatur og vindforhold som avgjør hvor lang tid denne forvandlingen tar. Vind og varmt er værste kombinasjon, da klekker myggen fort og fisken spesialiserer seg skjelden på slike klekkere. Er det vindstille eller vindstille og kaldt så bruker myggen mye lengre tid på å kvitte seg med skallet. Da stiller fisken seg lett inn på klekkere og kan virke nesten umulig å få til å ta din flue.
Myggen til høyre er fotografert på flueboksen min, den var ganske stor. Ca. krok 12/14. Slike mygger er vanlige på forsommeren og høsten. Har du hørt om trailingchucks? Eller nymfeslep? Bildet til høyre illustrerer godt hva det handler om. Nymfeslepet imiterer skinnet som insektet delvis har kvittet seg med. Det er gjerne transparent, svakt farget av insektet. De fleste foretrekker allikevel å lage slike slep av transparente materialer. Som gjerne skinner litt for attraktere fisken.
Mønsteret jeg presenterer her er forholdsvis enkelt å binde og det er rimelig solid. På flua her har myggen klart å trekke opp beina. Bare bakkroppen er igjen under vann. Cdcflottøren fungerer som ekstra flytehjelp i tillegg til at den imiterer litt av flua som har «krabbet» ut. Jeg binder dette mønsteret på en lett shrimp/caddis krok, f.eks Tiemco 2487. Fra krokstørrelse 10 og ned til 18. Jeg lager kropp av påfuglquill, oliven gåsebiot og sort kalkunbiot. Det dekker mitt behov for variasjon, men det er også andre fargekombinasjoner som er gode. For at flua skal være så solid som mulig lakkerer jeg bakkroppen etter at flua er ferdig bundet med flyfishing glue. Det er saktetørkende superlim som også gir kroppen bedre segmentering og glans.
Den Irske myggen er stor! Duckflies som Irlenderne kaller denne store fjærmyggen er i krokstørrelse 8 og 10. Ikke rart at fisken blir selektiv når slike klekker. Vi har flere arter med mygg i norge som fisken blir like selektiv på, du bør være forberedt. Skulle du treffe på en klekking av store mygger og ikke ha passende imitasjoner. Da kan du frisere en av fallskjermdøgnfluene dine for å redde æren.
Varianter
Hatching Midge - steg for steg
En flott fisk har latt seg lure av en klekkende mygg. Nøkkelordet for dette fisket er tålmodighet. Det er også viktig at du bruker litt tid til å kartlegge fiskens vandringsmønster. Ofte vaker de innenfor et begrenset område. Og du må unngå å kaste når fisken er rett foran deg. Kast når den har passert og vent den ut. Eller legg flua ut i den retningen som den svømmer, kast langt foran der du sist så den. Jeg impregnerer hackel og flottør med fett som kan brukes på cdc. Flua fiskes uten bevegelse ta kun inn løsline slik at du beholder kontakten med flua. Fyll opp kaffekoppen, hold et øye med flua og nyt livet! Skitt fiske!