HVK Peeping Caddis

HVK Peeping Caddis

Denne imitasjonen av en husbyggende vårfluelarve kommer opprinnelig fra Hans van Klinken. Det særegne med denne flua er fortyngingen av splitthagl festet til en bit monofilament. Fluer som er fortynget på denne måten setter seg ikke så lett fast i bunnen. Årsaken er at fortyngingen i flua festes oppå kroken og den vil tippe rundt når den kommer i vannet. Flua driver da med kroken opp. Når blyet i tillegg er festet ved krokøyet så vil flua drive med krokbøyen høyere enn fortyngingen.

Denne flua skal fiskes med fri drift langs bunnen. Du bør variere størrelsen på splitthaglene med strømforholdene.
I tillegg til splitthagl kan du fortynge kroken. Dette fluemønsteret er ganske slitsomt å kaste med, til tsjekkisk nymfefiske derimot er det suverent. Denne fluetypen egner seg ypperlig som ankerflue på et tsjekkisk oppsett med 3 fluer.
I elv vil denne flua drive med hodet først som er helt ypperlig. I stille vann derimot foretrekker jeg å ha hodet ved krokøyet.

En fin harr er klar for håving etter et vellykket drift med nymfen.

Materialvalg

Jeg foretrekker langskaftede kroker når jeg binder husbyggende vårfluelarver. Noen av de jeg bruker er Tiemco 5263 og 200r, mustad R74 er også en slik krok. Hodet på flua kan lages av de fleste dubbingtyper, skal du ha et utstikkende hode så er antron å foretrekke. Antron klumper seg sammen når det smelter, noen typer polygarn kan også brukes men da må du farge hodet etterpå. Til å lage huset på larven kan du bruke nesten alt mulig: dubbing, hår, fjær, steiner, o.l.

Det er greit å lage noen mørke og noen lyse varianter, velg fargen på huset etter der du fisker. I elver bruker larven gjerne stein for å tilføre seg selv vekt slik at den ikke så lett blir tatt av strømmen. I stille vann og rolige partier av elver bruker larvene mer planterester som barnåler, strå, o.l. Ha dette i bakhodet når du binder fluene dine.

Varianter

Hode: Sort og oliven dubbing.
Bein: Fasanhalefibre.
Hus: Ginger og Dark dun hanehackle surret
over en underkropp av påfuglherl.

Hode: Sort og hvit dubbing.
Bein: Tiur brystfjær.
Hus: Brunt hjortehår spunnet i løkke.

Hode: Hvitt antrongarn svidd på tuppen.
Bein: Partridge.
Hus: Ekorndubbing i ulike nyanser.

HVK Peeping Caddis - steg for steg

Start med å klippe av en 10 cm lang bit med monofilament i tykkelse 0,20-0,30. Deretter klemmer du fast et søkke i passe størrelse midt på senebiten. Søkket festes helt inntil krokøyet, jeg tygger litt på sena slik at den får hakk. Da fester tråden seg bedre til den. Med hakket i søkket pekende forover binder jeg den fast.

Bøy over senebiten og fest den helt inntil søkket. Jeg legger på mange surringer opp mot søkket slik at det skal sitte skikkelig. Ha evt. på en dråpe lynlim.

Klipå av overskytende sene og dekk godt med bindetråden.

Ta fram en bit med antrongarn. Hold tuppen over en lighterflamme til den smelter. Snu på garnet mens det smelter slik at du får et stort fint hode. Prøv å unngå at det tar fyr, da er det lett å miste kontrollen på nedsmeltingen.

Fest garnbiten til kroken, hodet skal peke litt ut bakover. Bind ned garnet over hele krokskaftet, det er med på å bygge opp kroppen/larvehuset.

Nå skal beina bindes inn. Ta fram et hackle av partridge og fest det i tuppen slik som på bildet. Jeg liker å nappe vekk dun og stryker fibrene ut til siden før jeg binder hacklet inn. Lengden på hacklet skal være mellom 1,5 og 2 ganger krokgapet.

Surr hacklet helt inntil det utstikkende hodet og evt. friser vekk for mye hackle.

Lag en dubbingløkke ved å legge bindetråden dobbel, forsegl løkka med noen surringer rundt den. Ha på godt med dubbingvoks slik at hårene lett fester seg.

Bland til en dubbing med en eller flere farger med kanin-, hare- eller ekornpels. Sørg for å ha med godt med dekkhår.

Fordel dubbingen jevnt i løkka og spinn! Surr deretter dubbingløkka fram til fortyngingen. Du bør ha på ganske godt med dubbing for at kroppen skal bli tykk nok. Du kan evt lage flere dubbingløkker dersom du ikke dubbet nok første gangen.

Når nok dubbing er surret avslutter du med en whipfinish eller et halvstikk helt inntil søkket. Friser evt. for lange og upassende hår vekk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.