HVK Peeping Caddis
Denne imitasjonen av en husbyggende vårfluelarve kommer opprinnelig fra Hans van Klinken. Det særegne med denne flua er fortyngingen av splitthagl festet til en bit monofilament. Fluer som er fortynget på denne måten setter seg ikke så lett fast i bunnen. Årsaken er at fortyngingen i flua festes oppå kroken og den vil tippe rundt når den kommer i vannet. Flua driver da med kroken opp. Når blyet i tillegg er festet ved krokøyet så vil flua drive med krokbøyen høyere enn fortyngingen.
Denne flua skal fiskes med fri drift langs bunnen. Du bør variere størrelsen på splitthaglene med strømforholdene.
I tillegg til splitthagl kan du fortynge kroken. Dette fluemønsteret er ganske slitsomt å kaste med, til tsjekkisk nymfefiske derimot er det suverent. Denne fluetypen egner seg ypperlig som ankerflue på et tsjekkisk oppsett med 3 fluer.
I elv vil denne flua drive med hodet først som er helt ypperlig. I stille vann derimot foretrekker jeg å ha hodet ved krokøyet.
En fin harr er klar for håving etter et vellykket drift med nymfen.
Materialvalg
Jeg foretrekker langskaftede kroker når jeg binder husbyggende vårfluelarver. Noen av de jeg bruker er Tiemco 5263 og 200r, mustad R74 er også en slik krok. Hodet på flua kan lages av de fleste dubbingtyper, skal du ha et utstikkende hode så er antron å foretrekke. Antron klumper seg sammen når det smelter, noen typer polygarn kan også brukes men da må du farge hodet etterpå. Til å lage huset på larven kan du bruke nesten alt mulig: dubbing, hår, fjær, steiner, o.l.
Det er greit å lage noen mørke og noen lyse varianter, velg fargen på huset etter der du fisker. I elver bruker larven gjerne stein for å tilføre seg selv vekt slik at den ikke så lett blir tatt av strømmen. I stille vann og rolige partier av elver bruker larvene mer planterester som barnåler, strå, o.l. Ha dette i bakhodet når du binder fluene dine.