Minizonker’s

Minizonker’s

Disse småtassene er mine favoritter når jeg fisker under forhold jeg egentlig ikke liker – når det er helt dødt og ikke et vak å se! Dette er på sett og vis forklaringen på at de dukket opp i flueboksen min også. Når jeg drar til skogs, gidder jeg sjelden å dra med meg flere stenger. Jeg tar gjerne med meg 4’ern eller 5’ern, men å kaste store fiskeimitasjoner med slike stenger, er ingen fornøyelse. I mange av vannene der jeg fisker, er fisken imidlertid gira på småfisk, og da gjelder det å ha noe friste med. Små streamere ble svaret mitt! Selve mønstrene har jeg ikke funnet på selv, men de reflekterer min smak når det gjelder materialer og bindeteknikk.

Store eller små?

Store fluer, stor fisk, sier mange! Ja vel, men jammen fungerer det med små fluer og stor fisk også. Og vi må ikke glemme de små fiskene heller. De tar også en streamer, bare den ikke er for stor! Jeg vil faktisk våge den påstand at små streamere fisker vel så bra som store. Selv har jeg tatt mange ganger så mye fisk på streamere på krok 8 enn krok 6 og 4. Og jeg har gått ned i størrelse gang på gang med det resultat at fisken tar – der jeg fisker i skogstjern og elver i Sør-Norge. Jeg binder Minizonkerne mine på korte kroker og i to ulike lengder; 2,5 og 4 centimeter. Den korteste binder jeg krok 12, og den andre på krok 10 eller 8. Til tross for kort krok opplever jeg svært sjelden at fisken bare lugger i flua. De tar godt og sitter vel så godt som på tradisjonelle streamerkroker. Her ønsker jeg å vise at du kan lage små, lette streamere som fisker svært godt, ser naturlige ut i vannet og gir deg litt andre muligheter enn med tradisjonelt bundne streamere. For meg er disse fluene blitt finfiske-streamere for litt sær fisk. Jeg har fisket med dem siden 2006, og har erfart at de også fisker utmerket i sjøen. Selv er jeg ingen laksefisker, men jeg er ganske sikker på at fluetypen hadde gjort furore i lakseelva bundet på en meget kort tube med et lite conehead.

Materialvalget

Valget av materialer og krok er diktert av at jeg ønsker en liten, lett streamer som kroker godt og svømmer og har profil som en liten fisk. For å skade fisken minst mulig har jeg bundet disse fluene med mothakeløs krok fra dag én og har knapt mistet en fisk på dem. I kroppen har jeg valgt å bruke en naturdubbing iblandet litt flash for å få liv i flua. Dubbingen må være såpass langfibret at du kan lage halen med den. Det er selvfølgelig heller ikke noe i veien for å ha forskjellige materialer i kropp og hale.

Grey Squirrel Minizonker
Krok: TMC 2499SP BL, # 10–12
Wolframkule (slotted tungsten bead), 2,3 mm (XS)
Tråd: Hvit GSP
Hale/kropp: Hare’E Ice dub, Hare’s Ear
Vinge: Natulig zonkerstrips av grått ekorn
Skjegg/gjeller: Rød zonkerstrips
Overving: Hår fra zonkerstrips
Krage: Hår fra zonkerstrips spunnet i løkke
Øyne: 3D Hologram Eyes, 1/8, Super Pearl

Hvis naturdubbingen blir litt kort, lager jeg en overdel på halen av f.eks. Ice Dub eller Fire Star. Selve vingen lager jeg av zonkerstrips av kanin eller ekorn. De minste fluene lager jeg helst i ganske duse i fargen. Jeg bruker grått, brunt og oliven som vinge og har noen utgaver for å imitere fiskeyngel, småabbor eller ørekyte. Ekornzonkere samler vesentlig mindre vann enn kanin og er lettere å kaste med. Ha det i bakhodet når du velger materialer.

Jeg mener å ha erfart at fargen på vannet, lyset og «humøret » fisken er i, er viktig. Når jeg for eksempel fisker i humusfarget vann, bruker jeg gjerne brune og olivenfargete fluer, mens jeg bruker grå og mer duse farger i klart vann. Litt forenklet er tanken at flua ikke skal synes altfor godt for fisken. Likevel binder jeg også noen Minizonkere basert på den helt motsatte tankegangen, det vil si at de har farger som stikker seg ut som attraktorer. I tillegg binder jeg også noen varianter med sort vinge som gir en skarpere silhuett om kvelden. Fluens øyne er en viktig trigger for fisken, og gjør hele flua, synes jeg. Jeg fortynger ikke flua for at den skal synke raskt, kun for å få den litt ned – uten at den styrtdykker. For å balansere flua legger jeg også bly på undersiden av kroken. Minizonkerne er ikke vanskelige å binde, men det krever litt øvelse å få de rette proporsjonene. Ikke overdress dem, og bruk GSP-tråd slik at du får bundet ned materialene hardt nok.

Ørekyte Minizonker
Krok: TMC 2499SP BL, # 8–10
Hode: Wolframkule (slotted tungsten bead), 2,3 mm (XS)
Tråd: Hvit GSP
Hale/kropp: Hare’E Ice dub, tan. I halen en overdel av Firestar dub, Brassy Gold
Vinge: Black Barred Rabbit, Olive Variant
Skjegg/gjeller: Rød zonkerstrips
Krage: Som vingen
Øyne: 3D Hologram Eyes, 1/8, Super Pearl

Brown Barred Minizonker
Krok: TMC 2499SP BL, # 8–10
Hode: Wolframkule (slotted tungsten bead), 2,3mm (XS)
Tråd: Hvit GSP
Hale/kropp: Hare’E Ice dub, Hare’s Ear
Vinge: Black Barred Rabbit, Gold Variant
Skjegg/gjeller: Rød zonkerstrips
Krage: Hår fra zonkerhår spunnet i løkke
Øyne: 3D Hologram Eyes, 1/8, Super Pearl

Træ kulehodet på kroken og fest bindetråden. Stikk en bit av blytråd (0,20) inn i hakket i kulehodet og bind den inn på undersiden av kroken i halve krokskaftets lengde. Dette er med på å balansere flua slik at den svømmer riktig.

Trekk ut dubbing og rull bunten mellom fingrene, trekk ut løse fibrer og bind inn.

Brett den delen av dubbingbunten som peker framover, tilbake og bind ned. Friser den med saksa slik at bunten smalner av bakover. Hvis naturdubbingen blir for kort, lager jeg en overdel av Ice dub.

Zonkervingen skal smalne av mot enden. Dette er viktig slik at flua ikke blir for voluminøs i vannet. Når jeg bruker en strimmel av ekornskinn, spisser jeg bare tuppen. Skinnstrimler av kanin må trimmes i nesten hele lengden.

Skill hårene ved å fukte dem skikkelig og unngå å binde ned hår med tråden. Fest inn med tre–fire stramme tørninger. Zonkerstrimmelen skal bare så vidt stikke ut over krokbøyen. Lang hale uten skinn gir flua mer liv.

Bind inn en ny bunt med dubbing pekende skrått nedover på hver side av kroken. Klipp av materialet som peker framover hvis du synes flua er fyldig nok. Hvis ikke, stryker du materialet som peker framover, tilbake og fikserer det med bindetråden.

Form en dubbingløkke med tråden og spinn rikelig med dubbing. Sett av god plass til hodet og innfesting av zonkervingen. Før vingen festes, børster jeg dubbingen fra oversiden og ned på hver side av kroken. Slik får flua en «hengemage» på undersiden.

Brett fram og fest vingen. Nå fukter jeg vingen godt slik at jeg får et inntrykk av hvordan den ser ut i vannet. Jeg grer fibrene tilbake eller trekker dem fram alt etter hvor fyldig jeg vil at vingen skal være. Et godt råd er å ikke lage den for fyldig.

Nå binder jeg inn gjeller eller skjegg på undersiden av kroken. Jeg bruker en bit av en rødfarget zonkerstrimmel til dette. Du kan også bruke revehår eller marabou. Spre hårene vifteform.

For å få ryggen spettete, binder jeg inn løse zonkerhår oppå vingen. Jeg bruker også grizzly marabou til dette. På lyse utgaver er det stilig å legge inn en vesentlig mørkere bunt nå.

For å skape inntrykk av finner og mer liv, spinner jeg litt zonkerhår i løkke og binder dem inn foran vingen. Et par tørninger er nok. Stryk hårene bakover mellom hver tørning. Du kan også binde inn hårene som bunter på sidene. Avslutt med whip finish.

Deretter farger jeg oversiden av hodet brunt og limer på øyne med superlim. Til slutt legger jeg på epoxy mellom øynene på over- og undersiden av kroken. Ta deg god tid; du rekker bare en flue per limblanding.

Fisketips

Første bud er å bruke en løkkeknute (Rapalaknuten eller Duncans loop) for at flua skal bevege seg fritt og naturlig. Velg snøre etter hvor dypt du vil fiske. Jeg bruker ofte et fast intermediate snøre når jeg fisker fra flytering og vil ned et stykke. Da bruker jeg vesentlig kortere fortom enn når jeg fisker med flytesnøre. 9 fot holder i massevis. Når jeg fisker med flytesnøre, bruker jeg gjerne en fortom på et par stanglengder og 0,18 spiss. Flua er aller best når jeg fisker den langs siv eller vannliljer. Inntrekket kan være både rolig og raskt, prøv deg fram. Hvis du ser plogen komme, så øk hastigheten! I elv veksler jeg mellom inntrekk og fri flyt. Det kan også være effektivt å kaste forbi fisken, la flua synke og sette fart på den når den nærmer seg fisken.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.