Pluppen
Ulf Pierrou er opphavsmannen til flua som kalles for pluppen. Mønsteret imiterer en klekkende vulgata.
Mønsteret ble bindt med en klekkende vulgata i tankene. Denne fluetypen kan selvfølgelig tilpasses de fleste døgnfluearter som klekker i overflaten. Det spesielle med denne flua er vingesekken av foam som sørger for at flua henger som en ekte klekker i overflaten. Jeg kom over mønsteret i en artikkel i bladet Flugfiske i Norden i 1990. Artikkelen var skrevet av Ulf Pierrou og var en forsmak på hans utmerkede bok «Ekologisk Flugfiske» som kom ut på høsten samme året. Jeg har brukt pluppen nesten hvert år siden da og den skuffer skjelden.
Jeg har bundet opp flere varianter for å vise noen av mulighetene. Du finner orginalen i bindebeskrivelsen, Ulf bruker revehårsdubbing som han blander til den rette fargen. I orginalen bruker han beige, rødbrun og gult, han bruker både underull og hår. Kroken bør ikke være for tung, en lett streamerkrok i str. 8 eller en curved nymph krok som f.eks. TMC 200r fungerer meget bra. Selv om foam flyter godt så skal det mye til for å holde en tung streamerkrok oppe når bakkroppen i tillegg blir gjennomtrukket av vann.
Pluppen - steg for steg
Flytevestnymfe
John Goddard lagde de første flytevestfluer på 1980-tallet, han brukte kuler av ethafoam i sine imitasjoner av myggpupper. Det samme prinsippet fungerer også utmerket på døgnflueklekkere. Her har jeg laget en variant med isoporkule overtrukket av strømpenylon som jeg har fargelagt med gul, oliven og brun tusj. Slike fluer var meget populære på 80 og 90-tallet. Du kan like gjerne bruke foam som isopor. Mange liker også å binde inn et fallskjermhackle rundt kula, jeg foretrekker kun bein av dubbing eller rapphøne.
Binder man inn et fallskjermhackle så vil flua ligge mer flatt i overflaten. I kroppen på denne flua har jeg brukt en blanding av oliven og kremfarget haredubbing, men du kan like gjerne bruke f.eks flyrite nr. 30 March Brown. Fordelen med naturlig dubbing er at den blir mer livaktig enn syntetisk. Andre god alternativer er Fine & Dry, haretron og SLF.
Her ser du hvordan flua henger i overflaten.
Isoporkula gjør at flua ligger rett under overflaten.
Dersom du ønsker at mer av flua skal henge i overflaten kan du fette inn f. eks framkroppen.
Kroppen er dubbet i løkke som i bindebeskrivelsen.