Villiinymfa
Mang en gang når jeg har fisket på klekkinger av Ephemerella Aurivillii (nå Aroni) har jeg stått ventende og stirret ned i vannet. «Kommer ikke klekkingen i gang snart!!» Mens jeg står der, farer nymfer forbi meg der nede. Noen rett under overflaten, andre langt dypere. Jeg synes de ser livløse ut, demotiverte og likegyldige. De fleste bare seiler avgårde, med krummet i kropp. Noen kommer litt sideveis, andre opp ned, men de fleste henger litt med en knekk som en banan. Det var denne adferden som motiverte meg til å binde flua som presenteres her. En driftende nymfe som ikke har noen planer om å unngå fisken. En annen motivasjon er å skrive litt om det å utnytte komponenter i flua til å forenkle bindeprosessen.
Ephemerella Aurivillii (Aroni) Nymfer
Aurivillii nymfer er kraftige skapninger med ganske bred, kjegleformet kropp. Beina er kraftige og halene er markante. I tillegg har nymfen svært aktive gjeller som får bakkroppen til å se ganske bustete ut. Jeg er ingen hardcore nymfefisker når det kommer til elvefiske. Men, jeg har samlet ganske mye erfaring fra stillevannsfiske i løpet av drøyt 25 år med slikt fiske. Jeg våger påstanden at detaljer er veldig mye viktigere i nymfer og streamere, enn i tørrfluer og klekkere. Det kan være ting som gjør de mer naturtro for oss rent visuelt, materialer som gir den rette adferden, eller mindre synlige ting som vekt og balanse. Et godt mønster er gjerne en kombinasjon av dette som i tillegg tåler å fiskes med. Flua som presenteres her har jeg brukt under klekkingene med kast på vakende fisk. Den er også brukt som ren attraktorflue, mens jeg venter på at klekkingen skal starte. Flua har fanget godt. Jeg har brukt den med hell i elver som Rena, Hemsila og Namsen. Ofte fisker jeg den sammen med en tyngre utgave og lager en ”truck & trailer-rigg” hvor jeg bruker den tyngre flua som søkke og fester flua her i krokbøyen på den med en halvmeter spissmateriale. Når det ikke er så dypt, eller når fisken tar insekter rett under overflaten kan jeg fiske den sammen med en velflytende tørrflue eller alene med indikator.
Les mer om Ephemerella døgnfluer i klekkedatabasen her.
Fortyngingen setter premissene
Det er ikke så enkelt å lage pene, velproporsjonerte nymfer. Hvis man analyserer flua og ser etter forhold som kan være konstant og enkelt å måle, kan man bruke dette til å gjøre det enklere å binde flua, samt få likt resultat hver gang. I dette tilfellet så gjør antall runder med bly og plasseringen av dette bindejobben enklere. Det er enklere å treffe med materialene på rett sted, og underlaget bygges opp etterhvert som du binder inn materialer. Resultatet er et jevnt og fint underlag å jobbe på, når du skal legge på marabouen i bakkroppen, dubbe thorax og avslutte flua med dubbinghodet. I flua her bruker jeg .015 blytråd. Antall runder definerer hvor de ulike delene av kroppen skal starte og slutte. Bruker du andre typer fortynging eller ønsker å lage den ufortynget, bør du ha følgende i hodet: Bakkroppen skal ikke gå lengre fram enn krokspissen, og du skal ha lengden på krokøyet ubrukt inn på krokskaftet til festing av bein, vingesekker og dubbing av hode. Ønsker du en enda mer fortynget flue, er det ikke noe i veien for å sette på et kulehode av tungsten. I slike tilfeller bruker jeg ofte brunt eller black nickel og 2,3mm i størrelse
Gult felt er til bakkropp, sort til framkropp og rødt til hode.
Materialene
De fleste materialene i dette mønsteret er greie å skaffe. Som bein kan du bruke andre materialer som grouse, farget partridge og tiur. Du kan også binde på tyngre krok for å øke vekten. Et godt alternativ til biot som vingesekker som gir fine øyne er metoden i artikkelen Nette Nymfer.
Villiinymfa steg for steg
Tungsten Variant
Eksempel på fortynging med tungstenbead. 2,3mm slotted tungsten bead og 3 runder med 015 bly bak. Når jeg legger på blytråden så stikker jeg denne i hakket på undersiden av kula binder fast med tråden og legger surringer bakover. Den bakre delen er lik nymfa over med 8 runder.
I tillegg til kulehode så har denne defeo hacklet bindt inn på undersiden. For å spre fibrene drar jeg dem ut til siden, presser med bakenden på dubbingnåla og legger en bitteliten dråpe i roten på fibrene med UVlim slik at de forankres i denne posisjonen. Resultatet gir et bredt inntrykk av bein.