Vulgata Klekkern
Tekst og foto: Tor Nedkvitne
«Vulgata klekkern» skal imitere en Ephemera Vulgata idet den drar seg gjennom vannhinna når den klekker. Dette er tidspunktet da storørreten blir fristet av godbiten som ligger på overflaten, og den søker opp fra dypet for å ta sitt bytte. Det er da det gjelder – å ha ”Vulgata Klekkeren” bundet til fortommen.
I filmen ”Fluefiske til fjells” brukte Svein Røbergshagen «Vulgata klekkern» i noen heftige fiskescener, og etter filmen ble det en del snakk om nettopp denne flua. Flua ble skapt i bindestikka for noen år siden etter å ha testet mange andre gode klekkemønstre.
I fluebinding gjelder det å få fram en bedre etterligning av noe du har prøvd ut tidligere, og det er disse forbedringene som er kjernen i det å lage nye og gode fluer. Flua er enkel å binde, og jeg kan sterkt anbefale noen eksemplarer i flueboksen til neste gang du besøker ditt vulgatavann.
I tillegg til «Vulgata klekkern» bruker jeg ofte noen varianter som er bygget på samme grunnmønster. Disse variantene imiterer ikke noe spesielt insekt, men de lokket opp stor fisk til hugg når det ellers er lite insekter på vannet.
Nøkkelen til å få til disse gode fluene er å kombinere bindematerialet på rett måte og i riktig forhold. Fluene skal flyte tilnærmet horisontalt i vannet, og de skal synes godt selv om det er skikkelig ruskevær eller dårlig sikt. Sjekk gjerne flua du har bundet i vasken med et håndspeil under – da ser du om den flyter riktig og om du har kombinert materialene optimalt.
Jeg er en fluefisker bosatt i Oslo området. Har akkurat passert 50 og jeg har vel etterhvert opparbeidet litt erfaring… Jeg oppsøker fiske både innenlands og utenlands. Det er ørretfiske som står høyest på ønskelisten. For å lure de aller største ørretene har jeg erfart at bindestikka er det viktigste redskapet.
Materialliste
Krok: TMC 2302, 2312, 200R eller tilsvarende 2X-lang kurvet krok, størrelse 8. Tråd: Gråbrun bindetråd, UTC 70 eller tilsvarende 8/0
Ribbing: Ekstra tynn kobbertråd
Kropp og hale: Brun «Mottlebou» (spraglet marabou fra SPIRIT RIVER INC som kan kjøpes hos Nordisk Fiskeutstyr).
Thorax: Brun og oliven CDC fjær.
Vingesekk: 2mm tykk hvit «cell-foam»
Til Høyre: Slik ligger den i vannhinna. Ephemera Vulgata ligger nærmest horisontalt når den klekker, og den sleper seg frem med kravlende bevegelser.
Framgangsmåte – Klikk på bilder for større visning!
1) Fest kobbertråden med bindetråden ca 2/3 lengde bak krokøyet. Bind inn en passe bunt «mottlebou» på samme sted og surr bindetråden et stykke fram på krokstammen.
2) Tvinn bunten med «mottlebou» framover krokstammen og fest den ca 1/3 lengde bak krokøyet. Med motsatt omdreining surres kobbertråden tilsvarende og festes. Børst forsiktig fram fibre som ligger klemt bak kobbertråden.
3) Klipp en 6mm bred «foam-bit» med en smalere spiss i enden og surr den godt fast ca 1/3 lengde bak krokøyet. Lag en dubbingløkke på framsiden av «foam-biten». Dub litt hareøreull fram mot krokøyet (valgfritt).
4) Spinn en tofarget blanding av CDC inn i løkken (Petitjean sin klemmemetode), og surr først en runde rett bak «foambiten » og deretter 2-3 runder på framsiden mot krokøyet.
5) Form en lomme av «foam-biten» over thorax og fest den ved krokøyet. Klipp av og lag et hode med bindetråden.
Tips: Oppdriften til flua er delvis styrt av en luftboble som dannes i lomma under «foam-biten». En for fyldig CDC rundt thorax kan resultere i at flua lander opp-ned og forblir liggende i snudd posisjon. Det kan hjelpe litt ved å knipe litt vann inn i thoraxfibrene før første kast, og med det hindre feil landing.
Varianter
«Sort Jævel»
Dette er egentlig en flytende Wooly Bugger. Det er en god flue ved nattfiske, og den hvite toppen lyser godt opp i måneskinn. En «X-faktor» er å binde sorte gummibein ved thorax.
Krok: TMC 2302, 2312, 200R eller tilsvarende 2Xlang
kurvet krok, størrelse 10 – 6
Tråd: Sort bindetråd, UTC 70 eller tilsvarende 8/0
Ribbing: Ekstra tynn kobbertråd
Kropp og hale: Sort marabou
Kropshackle: Fjær fra sort hønenakke
Thorax: Sort CDC fjær
Vingesekk: 2mm tykk hvit «cell-foam
«Brun Luring»
Denne flua kan med fordel bindes på mindre krokstørrelser, og på den måten imitere de noe mindre klekkerne. På de minste krokene anvender jeg 1mm tykk «pakke-foam» (embalasje materiale).
Krok: TMC 2302, 2312, 200R eller tilsvarende 2Xlang kurvet krok, størrelse 16 – 8 Tråd: Brun bindetråd, UTC 70 eller tilsvarende 8/0
Ribbing: Ekstra tynn kobbertråd.
Kropp og hale: Mørk brun (blood quill) marabou.
Kropshackle: Fjær fra grizzle hønenakke
Thorax: Natur CDC fjær Vingesekk: 2mm tykk hvit «cell-foam»